MENÜ

Miért kell a klímaberendezéseket karbantartani?

A beltéri egység karbantartására azért van szükség, mert a készülék a használat során a levegőben lévő nagy mennyiségű szennyeződést szív magába. A készülékben lévő porszűrő csak a nagyobb szemcséjű por és szösz kiszűrésére alkalmas, a finomabb szennyeződés átjut rajta! A szűrőbetét tulajdonképpen a készüléket védi a beporosodás ellen, azért a szűrő tisztítása a készülék védelmét szolgálja, a kifujt levegő tisztítására nincs jelentős hatása.

A készülék hőcserélőjén (hűtő felület) keletkező nedvességben az apró szennyeződés megtapad, és ez okozza a baktériumok, penészgombák kialakulását.

A nem szakszerűen tisztított klímaberendezés belső felületén, cseppvíz elvezetőjében, ventilátorán megtelepednek a baktériumok, gombák.

A klíma üzemeltetése közben ezek kórokozók a levegőbe kerülve légúti megbetegedést okozhatnak, mint pld. asztma, allergia, legionellozis, stb.

A szakember által végzett tisztítás, fertőtlenítés megakadályozza ezen mikroorganizmusok levegőbe kerülését. Ezért fontos,hogy a készülékét évente kétszer szakember átvizsgálja,kitisztítsa.

A kültéri egység karbantartására azért szükséges, mert a készülék általában a szabad ég alatt, az időjárás viszontagságainak kitéve van elhelyezve. A kültéri egység hőcserélőjén nagy mennyiségű levegő áramlik át, és mivel szűrő nem védi, ezért a por, a fák szöszei, és egyéb szennyeződések a hőcserélő lamelláit eltömítik. Ezáltal a készülék kondenzátora nem tudja megfelelően leadni a hőt, amely a berendezés túlmelegedéséhez vezet.

 

Hírek

Asztali nézet